Вонредна акција за чистење на критичните точки во Скопје по најавите за невреме

155

Согласно со насоките на кризниот штаб, кој вчера заседаваше, а по најавите за циклонот „Андреа“ и поделените обврски меѓу јавните претпријатија, екипите на „Водовод и канализација“ утринава излегоа на терен и спроведоа вонредна акција за чистење на сливниците од коловозите и критичните точки низ градот, а екипите на ЈП „Улици и патишта” машински ги чистеа главните одводни канали во Скопје.

Каналите се чистат за да се обезбеди непречен проток на водата од евентуалните обилни врнежи на дожд.

Според најавите, бурата Андреа што се очекува во наредните денови да го зафати регионот, може да донесе обилни врнежи со количина од 50 до 80 литри на квадратен метар.

На состанокот во Град Скопје, со којшто вчера претседаваше Душко Весковски, директор на ЈП „Водовод и канализација“, беа координирани активностите и се поделија обврските меѓу јавните претпријатија, противпожарната бригада, инспекциските служби и преостанатите општини и државни институции.

Кризниот штаб на Град Скопје апелира да се исклучат пумпите на градежните јами, а граѓаните да ги пријавуваат проблемите на 193 и да не паркираат под дрвореди и во близина на одводните канали. Дополнително, им посочува на граѓаните во случај на електрични празнења да не престојуваат на отворен простор и под осамени дрвја.