Министерот за здравство Венко Филипче и градоначалникот на Гази Баба, Борис Георгиевски, денеска ги посетија амбулантите во Автокоманда и Железара, како и поликлиниката во Ченто.

Тие ја увидоа состојбата во која се наоѓаат овие здравствени установи, информираат од општина Гази Баба. 

Градоначалникот Георгиевски најави дека на местото на старата и дотраена зграда на амбулантата Автокоманда, која, како што рече, одамна не нуди достојна здравствена услуга за потребите на граѓаните, ќе се гради сосема нова поликлиника.

– Изградбата на новата поликлиника е стратешки добар објект кој ќе биде лесно достапен за сите граѓани на општината и ќе ја доближи примарната и секундарната здравствена заштита до граѓаните. Општината е во фаза на донесување на деталана урбанистичка документација каде што со новата поликлиника ќе има и пропратни други содржини од делот на здравството и социјатата, кои ќе овозможат граѓаните од Автокоманда на едно место да ги добијат најнеопходните здравствени и социјални потреби, посочи Георгиевски.

Во амбулантата Железара и поликлиниката Ченто, кои се во добра инфраструктурна состојба, ќе се работи на доопремување на кабинетите, како и доекипирање и усовршување на кадрите.