Фото: Емил Јовановиќ

Охриѓанецот Мартин Гоџоски успеа да го извади Чесниот крст од осветените води на Охридското Езеро. Тој најдобро се снајде меѓу стотиците верници кои денеска скокаа по крстот во Охрид.

– Речиси десет години наназад скокам во езерото за да го фатам крстот. Ми беше голема желба да го фатам крстот, и еве, тоа се исполни ми беше да го фатам. За да стигнеш до Чесниот крст мора да постиш, да си внесен во верата и да ги почитуваш правилата на Црквата – рече 25-годишникот од охридската населба Варош, додавајќи дека смета оти фаќањето на крстот ќе му донесе многу среќа и благососотојба во фамилијата.

Денешната манифестација во Охрид традиционално ја следеа илјадници верници и гости.