Реконструкцијата на објектот почна, дополнително ќе се решава за неговата намена

Советот на Општина Битола на последната онлајн седница донесе одлука за формирање на јавна општинска установа за култура.

Новоформираната јавна установа за култура ќе управува со Офицерскиот дом и киното „Манаки”, кои според најавите наскоро треба да бидат предадеи во употреба.

– Не дискутираме за објекти, туку за институција и како таа во иднина би функцинирала. Ние советниците од опозицијата досега не добивме некое цврсто уверување дека локалната власт има одредена стратегија и концепт како оваа институција во иднина ќе функционира. Во однос на Киното „Манаки“, институција која функционира со кинодејноста повеќе од одлично е Центарот за култура. Офицерскиот дом сметаме дека би можел да биде сцена за алтернативна уметност и простор за други уметности. Но, не како класична институција, бидејќи во Битола ги има повеќе од доволно. Нашето мислење е дека оваа Установа за култура се формира се со цел во истата да се вдомат партиски кадри – смета советникот на ВМРО ДПМНЕ, Борче Димитровски.

За донесеување на ваквата одлука на онлајн седницата гласаа 17 советници од Коалицијата на СДСМ, а останатите 12 советници од Коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ и „Поинаку“ гласаа воздржано, кои предложија со киното „Манаки” да стопанисува Центарот за култура, а Офицерскиот дом да биде алтернативна културна сцена, но не посебна институција.

– Офицерски дом кој годинава слави 101 година откако е отворен за јавноста. Кога ВМРО ДПМНЕ беше на власт Офицерскиот дом цели 20 години беше оставен на забот на времето. Кога колегите од опозицијата беа на власт и добија конечно можност и да го реновираат и да го вратат во служба на граѓаните тие решија дека тој не им треба на Битола и битолчани. Поранешната власт се обиде истиот да го продаде. Тоа е болна приказна за тоа колку Офицерскиот дом му значеше на ВМРО-ДПМНЕ. За нив Офицерскиот дом беше проблем. СДСМ преку локалната самоуправа обезбедија пари преку ИПА фондовите за целосно негово реставрирање – истакна советничката на СДСМ, Жаклина Наумовска.

М.М.