Студентски протест во Битола против промена на името

1582

Протест на студентите против промената на името на државата се одржа вечерва во Битола.

Неколку стотини студенти, на кои им се приклучија и граѓани на Битола, го искажаа своето незадоволство од можната промена името на државaта, како и претворањето на Република Македонија во двојазична држава.

– Студентите се бунтуваат против прекршувањето на нивните основни човекови права и достоинство преку принудувањето да го сменат своето име и идентитетот. Исто така, студентите се бунтуваат и против незаконското и насилно воведување втор јазик на целата територија на државатa. Да го кренеме нашиот глас против промена на нашето име и идентитет! Никој нема право да ги прекршува нашите човекови права и нашето достоинство и да нè принудува да го смениме нашето име – истакнаа говорниците на протестот.
М.М.