Семакедонската средба во Трново ќе се одржи без претставници на власта

851

Во дворот на црквата „Пресвета Богородица“ во селото Трново, утре во организација на Матицата на иселениците, Светскиот македонски конгрес, Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија „Македон“ и Здружението на децата бегалци од Егејска Македонија-Битола, ќе се одржи 49-та Семакедонска средба.

Иако и годинашната Семакедонска средба, како и сите претходни требаше да се одржи под покровителство на општината Битола, на само еден ден пред одржувањето на средбата, организаторот е известен од страна на општинската администрација дека не само што нема да земат учество на средбите и нема да испратат претставник, туку и дека Општината го откажува покровителството.

За утрешната средба своето учество го откажале и владини преставници.

Организаторот иако е затечен со ваквата одлука, сепак одлучи да ја одржи Семакедонската средба, како што велат според сите заштитни мерки и протоколи. М.М.