Расчистени околу 700 кубни метри смет од дивата депонија кај Криволак

239

Неготино

Околу 700 метри кубни смет беа собрани деновиве од дивата депонија во близината на армискиот полигон Криволак, активност за расчистување, која е дел од програмата за заштита на животната средина на општината Неготино. Изведувач на работите беше фирмата „Ас машини“, чии работници ги кренаа сметот и шутот од околу 700 метри кубни од дивата депонија и ги дислоцираа на градската депонија „Бучето“, во близината на селото Дуброво. Средствата за расчистување на дивата депонија се обезбедени од буџетот на општината Неготино, а и за тековнава година се предвидени финансии за продолжување со активностите. Од локалната самоуправа апелираат до месното население од Криволак, но и до сите граѓани на општината Неготино, сметот и шутот да го исфрлаат само на градската депонија. Комуналните редари секојдневно се присутни на терен и секој што ќе биде регистриран да фрла смет и шут на несоодветни места, за тоа ќе биде казнет во согласност со законските прописи.