Полошкиот регион со високи бројки на сообраќајна недисциплина

1157

Одделението за анализа при СВР Тетово бележи 5.791 прекршок за три месеци во 2018 година кои полицајците ги констатирале како сообраќајна недисциплина на патиштата и улиците во Тетово, Гостивар и над сто рурални населени места. Од тие 3.924 се евидентирани во редовни, акциски и засилени контролни активности.

-Откриените прекршоци заокружени се со 2109 прекршочни, 3682 мандатни платни налози и со 928 впишувања на негативни поени, по барање на возачите-прекршители. Покрај ова, во периодот за кој станува збор изготвени се и 2854 барања за поведување на прекршочна постапка – вели Марјан Јосифовски, портпарол на СВР Тетово.

Според анализата во сообраќајните прекршоци годинава, учествувале вкупно 3.854 сторители, кои најчесто возеле пребрзо или не ги почитувале другите сообраќајни правила.

-Дури 251 од прекршоците биле неприлагодување на брзината според условите на патот, 34 недржење страна, 24 непочитување првенство и така натаму, со напомена дека брзината и оваа година е причина број еден за сообраќајни несреќи со најтешки последици. Можеме да констатираме дека сообраќајната недисциплина на поширокото полошко подрачје продолжува и во првите три месеци од годинава – рече Јосифовски.

Од Секторот за внатрешни работи Тетово најавуваат дека и во наредниве месеци ќе се спроведуваат планираните контролни активности. Фокус ќе бидат мотоциклистите и нивното однесување во сообраќајот, како и лицата кои управуваат нерегистрирани возила, без положен возачки испит и кои возат со поголема брзина од максимално дозволената во и надвор од населено место.

А.С.