Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, денеска присуствуваше на отворање на новиот објект „Детелинка“ на детската градинка „Гоце Делчев“ во Пробиштип.

– Раниот детски развој е клучен за понатамошниот развој на секое дете. За да кажеме дека образованието во една држава е квалитетно, мора да ги имаме градинките како основа. Наша цел и заложба е опфатот на деца во предучилишно образование да го зголемиме за 50%. Изминатата година изградивме 23 нови објекти, а за оваа издвоивме 300% повисок буџет за оваа намена. Вложуваме во квалитетно предучилишно образование, инвестираме во нашата иднина – изјави Царовска.

Во новиот објект „Детелинка“ ќе се згрижуваат до 40 деца на возраст од 2 до 6 години, со што капацитетите на градинката се зголемуваат од 422 на 462 деца. Новата градинка има вкупна површина од 290 метри квадратни, а за нејзина изградба и опремување МТСП издвои околу 5,7 милиони денари од сопствениот буџет.