Осветена црква во тетовска Луковица

97

Се освети параклисот посветен на Света Петка кој се наоѓа на влезот во тетовското планинско село Луковица, на Сува Гора. Градењето на црковниот храм траеше 14 години, а со тоа селото го добива третото православно светилиште, веднаш по црквите „Св. Илија“ и „Свети Георгиј“.

-Станува збор за параклис изграден од семејствата Јаковчески, Пејовски и Димитриевски, помогнати од месното население како и други верници. Ова православно светилиште е изградено на местото за кое се верува дека извира лековита вода за очи и други болки. Лазар Михајловски исцрта дел од внатрешноста – изјави Томче Јаковчевски.

Во план е довршување на фрескоживописот, но и уредување на дворот со цел да собере поголем број на верници кои ќе сакаат да и оддадат почит на Света Петка. Чинот на осветување го изврши протојереј ставрофор Мирко Станкоски. По осветувањето свештеникот одржа утрена литургија, го освети кумскиот колач и принесената трпеза.

A.С.