Крива Паланка една од попатните станици на маратонецот Красимир Георгиев

105

Градоначалникот на општина Крива Паланка, Борјанчо Мицевски, денес го пречека бугарскиот маратонец Красимир Георгиев, кој трча ултрамаратон по Коридорот 8.

Крива Паланка како општина низ која поминува Коридорот 8 се вклучи во оваа иницијатива и маратонски подвиг на Георгиев кој се одвива под мотото „Поврзување” и истиот е под покровителство на премиерите на Бугарија, Македонија и на Албанија, Бојко Борисов, Зоран Заев и Еди Рама, и има цел да ја промовира важноста на проектот за транспорт низ Коридорот 8 и добрососедската политика на овие лидери.

Георгиев изјави дека основна цел е со овој маратон да се подобри обединувањето на луѓето од Бугарија, Македонија и Албанија, бидејќи со добра комуникација и желба, сѐ е достижно.

Трасата по која трча Георгиев е балканскиот Коридор 8 кој е во должина од илјада километри и ги поврзува Црното и Јадранското Море. Проектот се нарекува „Поврзување“ бидејќи целта е да се подигне свеста кај локалните власти во Бугарија, Македонија и Албанија за потребата на развој на овој патен правец со цел олеснување на патувањето на луѓето што живеат на овие простори.