Кандидатот за градоначалник од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За обнова на Македонија“, Бобан Стефковски, ги освои симпатиите на жителите на Гази Баба, па во следните четири години тој ќе биде предводник на оваа скопска општина. Приоритетите на кои тој ќе се фокусира во следните четири години ќе бидат обезбедување чиста вода за пиење за секое семејство во општината и обезбедување фекална канализација, а изградбата на четири нови детски градинки е на врвот од приоритетите. Како еден од најголемите приоритети, градоначалникот ја издвои и заштитата на животната средина, со засадување 500 илјади дрвја, за Гази Баба да стане најзелена општина. Исклучително високо ценет новитет од страна на граѓаните на општината Гази Баба е што новиот градоначалник во својата кампања промовираше силна поддршка на спортот, спортските активности и на клубовите и обновување и градење спортска инфраструктура во општината. Гази Баба има многу и исклучително квалитетни спортисти, а оваа идеја ги мобилизира и соедини. Во кампањата беше издвоен и РК Металург, кој првпат во својата историја, како што вети градоначалникот, ќе добие општина како патрон и поддржувач, а спортската сала ќе биде колепка на ракометот и спортот воопшто.
Во Советот на Општина Гази Баба, советничките места се распределени помеѓу четири политички партии, и тоа ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За обнова на Македонија“, кои имаат 16 советници во Советот на Општината, СДСМ и коалицијата „Најдоброто за мојата општина“ седум советници, Левица тројца и ДУИ еден советник.
Општина Гази Баба е една од најголемите општини во Скопје, а изобилува и со урбани и со рурални делови. Тука е голема застапеноста на население што се занимава со земјоделство, но истовремено има голем број правни субјекти, кои имаат значаен удел во вработувањето во оваа општина.