Премиерот Заев во посета на Шпанија

Премиерот Зоран Заев работнатата посета на Кралството Шпанија, во рамките на неговата европска агенда, денеска ја започна со состанок во Шпанската конфедерација на бизнис организации, информираат од неговиот кабинет.

На средбата со претседателот на конфедерацијата Антонио Гараменди, на која присуствуваше и заменик-претседателот во Владата задолжен за европски прашања Никола Димитров, премиерот Заев истакна дека неговата посета на Шпанија, меѓу другото, има за цел да покаже дека Македонија ги отвора широко вратите за шпанските инвеститори.

Премиерот Заев ја претстави економската програма за финансиска поддршка за директните странски инвестиции во земјата како и сите други поволности како даночните, царинските и другите олеснувања за странските компании и додаде дека Македонија како раскрсница на Западен Балкан и на Југоисточна Европа, претставува своевиден хаб од кој понатаму нуди развој и бизнис експанзија и на други пазари.

– Нашата економија се развива врз принципите на слободниот пазар и ги негува најдобрите европски и светски вредности за водење бизнис. Македонија развива пријателска средина за странските инвестиции и тоа го потврдуваат десетици најреномирани компании од светот – потенцираше премиерот Заев на средбата и додаде дека за шпанските инвеститори од посебен интерес можат да бидат вложувањата во зелената дигитална економија, обновливите извори на енергија, земјоделството и транспортната инфраструктура како поволни области за соработка.

Претседателот на Шпанската конфедерација на бизнис организации Антонио Гараменди, на средбата истакна дека тие со внимание го следат развојот на Македонија, перформансите на бизнис средината во земјата и дека една од главните причини за интересот на бизнисмените од оваа конфедерација се должи на стабилната и предвидлива економска ситуација.

Гараменди додаде дека Конфедерацијата ќе даде сериозен придонес Македонија да биде ставена на мапата за инвестиции на шпанските компании кои, во најголем дел покажуваат интерес за инвестиции во сферата на инфраструктурата, обновливите извори на енергија и менаџментот со води.