Комесарот за проширување на Европската Унија, Јоханес Хан, во интервју за австриската „АПА“ рече дека негативната одлука на лидерите на ЕУ го наметнува прашањето дали станува збор за трајно вето на Франција во однос на политиката за проширувањето.

Комесарот смета дека Франција очигледно не сака проширување на ЕУ во моментов, а најавата дека прашањето ќе биде разгледано за време на претседателството на Хрватска ја опиша како „бесконечна приказна“.

-Искрено, по одлуката на Советот на ЕУ, ние сме беспомошни. Како и да е, мора да се има предвид дека 25 земји ветија дека ќе почнат преговори – вели Хан.

Тој го критикуваше недвосмислениот принцип на одлучување на Советот на ЕУ, за кој тој верува дека е неефикасен.

Хан предупреди дека негативната одлука на европските лидери носи ризик од нестабилност и во двете држави и во целиот Западен Балкан. Тој рече дека предвремените избори во Македонија покажуваат колку е чувствителна политичката состојба во земјите од регионот. Според него, ова ќе влијае и врз иднината на дијалогот Србија и Косово, како и на реформите во Босна и Херцеговина, кои ќе изгубат мотивација по одлуката на ЕУ да не почне разговори со Скопје и Тирана.