Франција не попушта, се противи Македонија да добие датум за преговори со ЕУ

1735

Продолжуваат расправите помеѓу земјите членки на ЕУ за одредување датум за старт на преговори со Македонија во Советот на ЕУ, каде Франција и натаму се противи тоа да се случи во јуни и покрај договорот со Грција.

Во обид да се убеди Франција, земјите членки прифатиле да се одреди условена одлука за преговори без временски рок кога конкретно тие би почнале, но ниту тоа не ги убедило Французите.

Париз прифаќа да има „што попозитивен речник“ и охрабрувања за Македонија, но дека преговори во јуни не се можни. Став што им пречи на голем број земји членки, кои сметаат дека Македонија треба да биде наградена како за реформите, така и за договорот за името.

Меѓу најгласните во одбрана на старт на преговори е Бугарија, која до крајот на месецов претседава со ЕУ, и која исто така оценува дека преговори со Македонија во јуни ќе донесе и „престиж“ за нејзиното претседателство.

Синоќа амбасадорите на земјите членки дебатирале до речиси 22 часот за ова прашање, но не успеале да постигнат компромис.

Друга земја која турка за старт на преговори со Македонија е Австрија, која го презема кормилото на ЕУ од 1 јули.

Австрискиот амбасадор при ЕУ, Николас Маршик, денеска изјави дека „би биле многи среќни да отвориме преговори со Скопје и Тирана за време на нашето претседателство“, кое трае од 1 јули до 31 декември 2018.

Австриски дипломатски извори додаваат дека би сакале Европската Комисија да настапи со преговарачка рамка за Македонија и се надеваат дека ќе се одреди временски рок за преговори со нашата земја.

Австрија “прави сѐ да ги убеди партнерите и силно охрабрува позитивна реторика за Македонија“ во заклучоците.

Без одлука на амбасадорско ниво, останува сега да се види што ќе се случи во вторник во Луксембург, кога треба да се состанат министрите за надворешни работи на ЕУ и да дискутираат на оваа тема.

Голем број земји членки сметаат дека би било разочарувачки Македонија да не биде наградена по сите препораки на Европската Комисија и постигнатиот компромис со Грција околу спорот за името.