Спасовски на средба со словенечкиот колега Поклукар

72

Соработката на полициите на Македонија и Словенија е на извонредно високо ниво, а во наредниот период продолжуваме во ист правец, рече министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на прес-конференцијата по денешната средба со словенечкиот министер за внатрешни работи Боштјан Поклукар во Љубљана.

-Сакам да се заблагодарам на Република Словенија и Министерството за внатрешни работи за несебичната помош за нашата полиција во справувањето со мигрантската криза. Тоа беше еден од најголемите предизвици за нашата држава, со кој можевме да се справиме само преку заемна соработка меѓу државите од регионот, поткрепена со силната поддршка на нашите пријатели – рече Спасовски.

Министерот упати благодарност и до контингентите на словенечките полициски службеници, кои спроведуваа и продолжуваат да учествуваат во заедничките активности со македонските полициски службеници за зајакнат надзор и контрола на нашата јужна граница. Нивниот професионализам и искуство, истакна Спасовски, кои несебично ги споделуваат со нашите полициски службеници, заслужуваат голема почит и за нас се од непроценливо значење.

-Оваа средба е доказ за нашата посветеност на соработката, особено на полето на справување со нелегалната миграција, сузбивањето на организираниот криминал и најголемата закана на денешницата – тероризмот. И на оваа средба ги потврдивме нашите заложби за дополнителен инпут во меѓусебната соработка на двете полиции, која уште поцврсто ќе продолжи да се развива и во иднина – рече министерот Спасовски.