Забрзувањето на европската перспектива за Република Северна Македонија зависи само од ангажманот и резултатите во дијалогот со Бугарија. Ова го изјави бугарскиот претседател, Румен Радев, пред почетокот на Европскиот совет во Брисел.

– Сакам да се фокусирам на точката на дневниот ред што ја очекуваа сите европски институции и лидери, а која успеавме да ја отстраниме во последен момент од денешната програма. Постојат причини за ова. За последните месец и половина Бугарија беше до неверојатен притисок од европските партнери, поточно денешниот Европски совет, за почеток на преговорите за членство на Република Северна Македонија – рече Радев.

Тој истакна дека сите покажувале со прст кон Бугарија по блокадата во мај, но привремената влада вложила големи напори да ја објасни бугарската позиција, одржувајќи бројни состанови и разговори со лидерите на европските институции.

– Верувам дека разбраа дека обвинувањата против Бугарија се неосновани. Имаме јасна позиција да најдеме излез од овој проблем и дека се држиме до сигурни гаранции, до одржливи и неповратни резултати во билатералните односи. Време е да излеземе од семејната дипломатија пред камерите и да се фокусираме на прагматични решенија – рече Радев.

Според него, за овој месец и половина Бугарија докажала дека, и покрај притисокот врз неа, е одговорна членка на ЕУ и нема да дозволи воведување нови проблеми во Унијата.

– Притисокот ќе продолжи. Докажавме дека можеме да бидеме отворени за конструктивен дијалог и не само тоа – дека можеме да го иницираме дијалогот и да го доведеме на највисоко ниво – рече Радев.

Бугарскиот претседател е категоричен дека Софија се придржува до критериумите за членство и не можела да ја игнорира дискриминацијата на граѓаните во Северна Македонија, само поради нивното самоидентификување како Бугари, што е спротивно на европските вредности и принципи.

„Нема начин да се каже „да“ пред да видиме одржливи механизми за искоренување на искривената приказна и намерниот однос кон Бугарија – од учебници, музеи, споменици до медиумите и државната политика. „Не можеме да кажеме„ да “сè додека не бидеме убедени дека нашиот сосед нема да го гради својот идентитет врз кражбата на бугарската историја“, рече Радев.

Тој додаде дека Бугарија останува отворена за брзи, ефективни билатерални разговори во интерес на граѓаните на двете земји.