Радев: Потребна е позиција за заштита на бугарскиот национален интерес

314

Потребни се чекори за создавање на национална позиција со јасни барања и критериуми кои го обезбедуваат бугарскиот национален интерес, кажа бугарскиот претседател Румен Радев по состанокот на кој се дискутираа резултатите од работата на Заедничката експертска комисија за историски и едукативни прашања помеѓу Македонија и Бугарија, објавуваат „Новините“.

– По договорот за добрососедство од кој беше очекувано да ги реши проблемите во нашите односи и да даде нагон и нова перспектива во развојот на овие односи… Отсуството на специфични услови во Договорот доведе до драстично доцнење во процесот за европска интеграција на Република Северна Македонија. Згора, наспроти големите напори од бугарска страна, Заедничката комисија не постигна конкретни резултати, а тие се особено загрижувачки од неодамна, додека однесувањето на нашите соседи создава неизвесност и недоверба. Во вакви околности и со очекуваната одлука за отворање на преговори со Република Северна Македонија, учесниците на денешниот состанок во принцип се согласија дека се потребни чекори за создавање на национална позиција со јасни барања и критериуми за да се заштити бугарскиот национален интерес – истакна Радев.

На средбата се разговорало за односите на Бугарија со Република Северна Македонија, во контекст на можна покана на Европскиот совет за отворање преговори за членство на Северна Македонија.

За време на средбата, претседателот, премиерот и членовите на кабинетот се согласија за таков национален став. Радев истакна дека и покрај големите напори на Бугарија, Мешовитиот комитет за историски работи не постигнал некои посебни резултати.

Бугарската Влада е посветена на формулирање на јасни крајни цели што треба да се постигнат пред завршување на преговарачкиот процес за членство на Северна Македонија во ЕУ, рече претседателот на Бугарија.

Бугарскиот премиер, Бојко Борисов, по средбата со Радев, рече дека доколку Бугарија ја запре Македонија за ЕУ, тоа би било преседан во историјата.

– Од клучно значење е тие да бидат примени во ЕУ, но важно е да се разбере дека зависи од нив. Ова е апел за нив. Темата за Западен Балкан се издигна на највисоко ниво. Но, да престанеме да си играме со историјата, со минатото и да се концентрираме на иднината. Директно сме заинтересирани за оваа иднина – порача Борисов.