Почна лидерската средба меѓу власта и опозицијата

211
Фото: Маја Јаневска-Илиева

Почна лидерската средба меѓу власта и опозицијата, на која повторно ќе се стави на дневен ред Законот за јавно обвинителство, со кој би се решила судбината на Специјалното јавно обвинителство.

Премиерот Зоран Заев, министерката Рената Дескоска, советникот на премиерот, Бојан Маричиќ, Соња Мираковска како дел тимот од власта, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, Тони Менкиноски предмалку пристигнаа во Собранието. Изјави за исходот од разговорите се очекуваат по средбата.

Во фокусот на лидерската ќе биде Законот за Јавно обвинителство, но Мицкоски најави дека ќе ја отвори и темата за предвремени парламентарни избори.

Заев во пораката за Денот на независноста меѓу другото изрази и увереност дека земјата има капацитет со двотретинско мнозинство да го донесе и Законот за Јавно обвинителство.

-Сите случаи и евентуални случаи на криминал и корупција, како во развиените земји, мора да добијат ефикасна, праведна и правична разврска. Тоа го очекуваат граѓаните и со тоа ќе дадеме дополнителни аргументи на ЕУ, дека сме и ние цврсто определени кон правдата и изградбата на правна држава, рече Заев.

Поради скратените рокови, се очекува Законот за Јавно обвинителство да биде донесен најдоцна до 15 септември. За да биде усвоен, потребно е двотретинско мнозинство.