Отворањето на пристапните преговори докажува дека ЕУ е насочена кон приоритетите

168

Европските лидери синоќа ја потврдија одлуката на министрите за отворање пристапни преговори со Македонија, објави министерот за надворешни работи, Никола Димитров.

Европските лидери состанокот го одржаа онлајн, а главна тема беше коронавирусот.

Хрватскиот премиер, Андреј Пленковиќ, наведе дека одлуката покажува дека ЕУ останува насочена кон своите приоритети и во тешки околности.

– Задоволни сме поради потврдата на одлуката за отворање пристапни преговори со Северна Македонија и Албанија со што е остварен еден од приоритетите на хрватското претседателство. Тоа покажува дека ЕУ останува насочена кон своите приоритети и во тешки околности“, напиша Пленковиќ.

Претходно, на 24 март министрите за европски прашања на земјите од ЕУ одобрија почеток на преговорите за Скопје и Тирана.