Средба Димитров – Вархеи

Во рамките на дводневната работна посета на Атина, заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања Никола Димитров имаше обраќање на Делфи економскиот форум, заедно со еврокомесарот за добрососедска политика и проширување, Оливер Вархеи.

Во рамки на дебатата посветена на ЕУ и Западниот Балкан, беа отворени прашања за спроведување на минатогодишната одлука на ЕУ со која се даде зелено светло за почеток на пристапните преговори на Северна Македонија со ЕУ, сценариото за раздвојување на портфолијата, односите помеѓу Бугарија и Македонија и последиците од пост-изборната неизвесност за деблокирање на процесот, како и одразот на сите овие прашања врз кредибилитетот и интегритетот на ЕУ во региониот и глобално.

Вицепремиерот Димитров го нагласи значењето на остварување на долгоочекуваното, но и заслужено официјално отпочнување на процесот на пристапување на Македонија кон ЕУ, како сериозен тест за иднината на европската перспектива на целиот регион, но и сериозноста на ЕУ кога станува збор за процесот на проширување.

– Процесот на пристапување треба да биде процес заснован на заслуги, процес базиран на перформанси и мислам дека конечно го достигнавме времето кога треба да започне одамна задоцнетиот пристапен процес. Станува невозможно за нас да ја одржиме и да продолжиме да зборуваме за европската перспектива пред граѓаните на Северна Македонија. Мислам дека ова се одразува до одреден степен и во другите земји во регионот. Има голем влог и за ЕУ, затоа што беа дадени ветувања и ако ветувањата не се исполнат, тоа испраќа многу негативна порака – истакна Димитров.

Навраќајќи се на спорот со Бугарија, Димитров истакна дека било сосема природно соседите кои се исто така земји-членки на ЕУ да имаат најголем интерес за европска Северна Македонија, за успешна приказна во нивното соседство.

– И мислам дека од оваа перспектива треба да му пристапиме и да го ревитализираме ангажманот со Софија. Треба да се обидеме да го искористиме моментот, да најдеме начин да ја надминеме пречката и ова го гледам како сценарио за заедничка победа или заеднички пораз. Немаме сценарио каде Бугарија победува, а Северна Македонија губи. Обете држави сме губитници, или обете победници, а и ЕУ е во ист кош – рече Димитров.

Во тој контекст, Димитров потенцираше дека процесот на обединување на европскиот континент мора да биде заокружен со интеграција на Македонија и регионот на Западен Балкан, како регион што геофрафски е опкружен со земји-членки на ЕУ, но и поради заемните економски, политички и безбедносни интереси.

– На сите ќе ни биде подобро – на земјите членки, луѓето од Европа и луѓето од регионот, кои се исто така Европјани на многу начини, ако овој регион е целосно усогласен, целосно интегриран и ако инвестираме за да има економска конвергенција и за овие држави да бидат големи европски демократии, со економски просперитет – потенцира тој.

Еврокомесарот Вархеи ја повтори позицијата на Европската комисија дека Македонија ги исполни сите услови за почеток на пристапните преговори со ЕУ и дека процесот на проширување мора одлучно да се движи напред.