Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски заедно со потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски и секретарот за меѓународна соработка Тимчо Муцунски остварија средба со Дерек Мичел, претседател на Националниот демократски институт (НДИ) од САД.

Претседателот Мицкоски го поздрави ангажманот и соработката на НДИ со ВМРО-ДПМНЕ и изрази подготвеност за продолжување и унапредување на досегашната соработка се со цел зајакнување на демократските процеси во државата.

Соговорниците разговараа и за резултатите од локалните избори, за кои што претседателот

Мицкоски нагласи дека граѓаните јасно порачаа дека се потребни промени кои ќе обезбедат нова иднина и нова стабилна влада која ќе ги рефлектира барањата на граѓаните. Сите градоначалници на ВМРО-ДПМНЕ ќе работат за подобра иднина на сите граѓани на државата и реализирање на клучните проекти кои што ги ветија во изборната кампања. Воедно тој посочи дека е потребно целосно испитување на злоупотребите на државните институции во изборниот процес и недемократските средства со кои се служеше власта во заминување.

Соговорниците се согласија дека соработката со НДИ треба да продолжи и во иднина на насока на подобрување на демократските процеси на државата.