Ова е денот кога почнува мафијата да добива нова влада и мафијата да добива нова држава – рече Владо Мисајловски во својот прв говор во Собранието.

Тој праша дали зад владиниот предлог стои Зоран Заев или Али Ахмети, дали оваа влада се предлага од оној Заев што тврдеше дека ДУИ со популистичка кампања ќе оди во опозиција, оној Заев кој вели дека ДУИ пет пари не вреди. Но, потсети и на ставовите на Мухамед Зекири, кој тврдеше дека ДУИ е канцер и рак на општеството.

Мисајловски констатира дека коалицијата СДСМ – ДУИ ги спојува парите и моќта.

– Граѓаните треба многу добро да знаат дека сè што говори оваа таканаречена нова влада, сè ќе излаже. Тоа го правеа изминативе три години, тоа ќе го прави и постојано во иднина – рече Мисајловски.

Тој го спомна објектот кај „Мавровка“, кој според власта не се знае кој го гради, а Oпштината не може да го сруши затоа што сите заедно се во тендер-коалиција и сите заедно сакаат да останат само што подолго поради власт, моќ и пари.

– Сè она што го ветувавте и го излажавте во кампањата, а сега ќе имаме можност да слушаме и многу повеќе работи, кои сигурно повторно ќе бидат измама. Затоа, господине Талат Џафери, нема да ја добиете поддршката од ВМРО-ДПМНЕ – рече Мисајловски.

Тој заклучи дека власта нема да се бори за подоброто на граѓаните, за поголеми плати и пензии, туку само ќе се бори како да си ги зачува своите ресори. Но, и дека тој и сите пратеници од ВМРО-ДПМНЕ ќе се борат за граѓаните и за многу нови проекти преку парламентот.