Министерот за правда Бојан Маричиќ се сретна со амбасадорката на САД, Кејт Брнз, со која дискутираа за модалитетите за соработка во рамки на неодамна објавениот Меморандум за воспоставување на борба против корупцијата на САД. Дополнително беше разговарана и Извршната наредба издадена од американскиот претседател  Џо Бајден, за лица кои дејствуваат против демократските вредности, а доаѓаат од Западен Балкан.

Министерот Маричиќ ја потенцираше важноста на континуираната поддршка на САД и ја искористи средбата да ги презентира досегашните реализирани активности во рамки на Стратегијата за реформа на правосудниот сектор и ги најави и следните чекори во областа на борба со корупцијата кои почнуваат наскоро, меѓу кои и Проектот на ОБСЕ и ЕУ за мониторингот на случаи на висока корупција.

Извршната наредба издадена од претседателот Бајден наиде на огромна поддршка бидејќи во актот акцент е ставен и на борбата против корупцијата, што е клучен приоритет и на Министерството за правда и на Владата на Република Македонија.

– Останува нашето партнерство, продолжува соработката и обостраната заложба во бескомпромисната борба против корупцијата – беа согласни министерот Маричиќ и амбасадорката Брнз.