Како поголемиот дел од светот ја занемари можеби клучната варијабла на пандемијата

159

Во текот на последните девет месеци се слушнаа многу објаснувања за овие различни епидемиски варијабли – време, стара популација, витамин Д, претходен имунитет, имунитет на стадо итн. – но ниту една не ја објаснува временската рамка или размерот на овие драстични варијации. Сепак, постојат потенцијални занемарени начини за разбирање на оваа пандемија што може да помогнат да се одговори на овие прашања, да се прекинат многу жестоки расправии и, што е најважно, да ни помогнат да го ставиме под контрола ширењето на ковид-19.

Фељтон: Нови круцијални сознанија во врска со пандемијата на ковид-19 (5)

Иако немаше целосна блокада, посочи Кухарски, Шведска наметна ограничување од 50 лица на затворени собири во март, а не ја отстрани мерката дури и кога многу други европски земји ги ублажија ваквите ограничувања откако го победија вирусот во првиот бран. Покрај тоа, домаќинствата во Шведска се релативно мали и имаат помалку повеќегенерациски домаќинства во споредба со поголемиот дел од Европа, што дополнително ги ограничува можностите за пренос и жариштата. Училиштата беа целосно отворени без растојанија и маски, но само за деца на возраст под 16 години, за кои е малку веројатно дека ќе бидат суперраспространувачи на оваа болест. Бидејќи ризиците од пренесување и болести се зголемуваат со возраста, Шведска воведе онлајн часови за поризичните ученици од средно училиште и за студентите – спротивно на она што е направено во САД. Тие исто така го охрабрија физичкото дистанцирање и ги затворија сите места каде што не се почитуваа правилата. Од гледна точка на прекумерна дисперзија и проширување, Шведска не е нужно рангирана меѓу земјите со најолабавен пристап, но не беше ниту најстрога. Едноставно, не заслужува толку многу простор во нашите дискусии за процена на различни стратегии.
Иако прекумерната дисперзија комплицира некои вообичаени методи за проучување на причинско-последичните врски, можеме да ги проучуваме неуспесите за да разбереме кои услови ја претвораат лошата среќа во катастрофа. Исто така, можеме да проучуваме траен успех, бидејќи лошата среќа на крајот ќе ги погоди сите, а одговорот е важен.

Најкорисни студии може да бидат оние што ги проучуваат земјите што првично немале среќа, како што е Јужна Кореја, а сепак успеале да дојдат до значителна контрола на епидемијата. Спротивно на тоа, Европа беше пофалена за отворањето по првиот бран, но тоа беше прерано; многу земји сега доживуваат широко распространети случаи и од некои аспекти изгледаат слично на САД. Всушност, постигнувањето мерка на успех во Европа ова лето и олабавувањето, вклучувајќи го и повторното дозволување на настани во затворено, се поучни во уште еден важен аспект на управување со претерано распрснатите патогени: во споредба со постабилен режим, успехот во стохастичко сценарио може да биде почувствителен отколку што се чини.

„Режим на грип“

Штом една земја има премногу случаи на инфекција, се чини дека пандемијата преминува во „режим на грип“, како што рече Скарпино, што значи високоодржливо ниво на ширење во заедницата, иако повеќето заразени луѓе можеби нема да го пренесат вирусот понатаму. Скарпино објасни дека, освен при навистина драстични мерки, ковид-19, во тој распространет и покачен начин на работа, може да продолжи да се шири поради огромниот број на веќе присутни синџири. Покрај тоа, огромните бројки на крајот може да предизвикаат повеќе жаришта, што дополнително ќе ја влоши ситуацијата.
Како што рече Кухарски, релативно тивок период може да скрие колку брзо работите можат да се претворат во голем број инфекции и како неколку поврзани случаи можат брзо да ја претворат ситуацијата од навидум под контрола во целосна катастрофа. Честопати ни велат дека ако Рт, мерката за просечно ширење во реално време, е над еден, пандемијата расте, а таа под еден, згаснува. Ова може да биде вистина за епидемија што не е премногу распрскана и иако Рт под еден е секако добар, занесувачки е премногу да се тешиме дека имаме низок Рт-број кога само неколку настани може да значат голем број заразени. Ниту една земја не треба да го заборави јужнокорејскиот пациент 31.

Сепак, прекумерната дисперзија е исто така причина за надеж, за што сведочи и агресивниот и успешен одговор на Јужна Кореја на заразата, која прибегна кон масовен режим на тестирање, пребарување и изолација. Оттогаш, Јужна Кореја, исто така, практикува постојана будност и ја покажа важноста од барање ретроспективни контакти. Кога неодамна се појавија серија жаришта поврзани со ноќни клубови во Сеул, здравствените власти агресивно пронајдоа и тестираа десетици илјади луѓе поврзани со тие локации, без оглед на нивната интеракција со првиот случај и усогласеноста со правилото за далечина од метар и половина – разумен одговор бидејќи знаеме дека патогенот се шири и низ воздух.

Примерот на Јапонија

Еден од најинтересните случаи беше Јапонија, земја на просечна среќа кога станува збор за оваа епидемија и која беше погодена рано, а го следеше неконвенционалниот модел и не спроведе масовно тестирање и никогаш не се затвори целосно. Кон крајот на март, влијателни економисти објавија извештаи со ужасни предупредувања, предвидувајќи пренатрупаност во болничкиот систем и огромни скокови на смртност. Предвидената катастрофа никогаш не се случи и иако земјата се соочи со некои бранови на зараза, никогаш немаше голем скок во смртноста и покрај старата популација, непрекинатата употреба на јавниот превоз, густо населените градови и отсуството на формално заклучување.
Не е дека Јапонија на почетокот беше во подобра ситуација од Соединетите Американски Држави.

„Има нешто чудно во оваа пандемија… Дури и по неколку месеци опсежно истражување, многу прашања остануваат отворени“, пишува меѓу другото во својата обемна анализа угледниот американски медиум „Атлантик“, која ќе ја презентираме во неколку продолженија

Според Ошитани, слично како Соединетите Американски Држави и Европа, Јапонија првично не била во можност да спроведе опсежно тестирање на ПЦР. Ниту, пак, можеше да наметне целосно заклучување или строги наредби да се остане дома. Дури и да е пожелно, тоа нема да биде законски можно во Јапонија. Ошитани ја спротивставува стратегијата на Јапонија со онаа на западните земји, бидејќи рано се справи со речиси секоја важна карактеристика на пандемијата, додека Западот се обиде да ја елиминира болеста кај поединци, иако тие не се нужно главниот начин на ширење на вирусот. Навистина, Јапонија го намали бројот на свои случаи, но продолжи да биде претпазлива: кога Владата почна да забележува зголемување на случаите во заедницата, во април воведе вонредна состојба и се обидуваше да ги охрабри организациите што би можеле да доведат до настани со широко распространување, како што се театри, музички сали и спортски стадиони, привремено да бидат затворени. Сега училиштата се враќаат во нормала, па дури и стадионите се отворени – но таму е забрането да се скандира.
Рестриктивноста на правилата не е секогаш ефикасна сама по себе, туку и дали тие се насочени кон вистинските опасности. Како што рече Морис, „посветеноста на Јапонија“ за уништување на жариштата „ѝ овозможи да постигне импресивно ублажување на епидемијата со разумно избрани ограничувања.

Земјите што го игнорираа суперширењето ризикуваа да го добијат најлошото од двата света: сериозни ограничувања што не успеваат да постигнат значително ублажување на ширењето на инфекцијата. Неодамнешната одлука на Обединетото Кралство да ги ограничи собирите на отворено на шест лица, додека пабовите и баровите остануваат отворени, е само еден од многуте такви примери“.
Можеме ли да се вратиме на многу понормален живот со фокусирање на ограничувањето на условите за настани на кои има можност за суперширење, на агресивно учество во уништување на жариштата и дистрибуција на евтини, брзи, масовни тестови – односно откако ќе ги намалиме бројките на нашите случаи на доволно ниски броеви за да спроведеме таква стратегија? (Многу места со слаб пренос на заедницата можат да започнат веднаш). Откако ќе пребараме и ќе ја видиме шумата, станува полесно да го најдеме и излезот.

(Крај)