Иванов: Останувам на ставот за договорот, Заев нека почне постапка за импичмент

630

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов го повикува премиерот Зоран Заев веднаш да покрене постапка за импичмент, најгалсувајќи дека неговиот став во однос на договорот за името е конечен и останува непроменет.

– Го повикувам Заев со истото двотретинско мнозинство кое е неопходно за менување на Уставот на Република Македонија, веднаш да покрене постапка за утврдување на одговорност на претседателот на Републиката, односно импичмент – вели во пишаната изјава до медиумите претседателот Иванов во врска со вчерашната изјава на премиерот во емисијата „Само Вистина“ на Канал 5 Телевизија.

Иванов во пишаната изјава реагира на, како што е наведено „сите изнесени невистини и закани од страна на претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, во емисијата „Само Вистина“ на Канал 5 Телевизија.

– Мојот став во однос на штетниот договор за името е конечен и останува непроменет и покрај сите искажани закани и притисоци – посочува претседателот Иванов.