Захариева: Северна Македонија го слави мрачниот диктатор Тито

2001

Северна Македонија го слави „мрачниот“ диктатор Тито, обвинува бугарската министерка за надворешни работи Екатерина Захариева во интервју за германскиот весник „Велт“, објавено денеска, пренесува „Дојче веле“. Таа вели и дека Македонија ја политизира работата на мешовитата историска комисија, ги блокира развојот на Коридорот 8 и бугарските инвестиции во земјата, како и оти лаже дека Бугарија и го негира идентитетот и јазикот.

Захариева посочува и дека не и е јасно како во Северна Македонија можела да се слави 40-годишнината од смртта на „мрачниот“ диктатор Тито, па оттука и „Велт“ го објавува интервјуто со наслов „Како во Берлин да се слави денот на смртта на Хитлер“.

– Кон мене беа прилично брутални кога се осмелив да го искажам своето неразбирање затоа што ја славеа четириесетгодишнината од смртта на еден од најмрачните диктатори – Тито. За помалку од десет години тој убил речиси 1,7 милиони луѓе во поранешна Југославија. А тие таму го слават него. Градоначалникот на Скопје е партиски другар на Заев. Потоа веќе таму не бев толку популарна. Ама тоа е исто како градоначалникот на Берлин да дојде на идеја да го слави денот на смртта на Хитлер – заклучува Захариева во интервјуто за „Велт“.

Захариева дава и серија причини и за бугарската блокада за Македонија, почнувајќи од имплементацијата на Договорот за добрососедство.