Заев: Очекувам првпат да направиме предизборна коалиција со партии од албанскиот блок

397

Со ДУИ ги решивме крупните прашања во Владата. Ние сме единствена партија која има лепеза на избор за соработка со албанските партии, така што очекувам дека ќе најдеме сили првпат да направиме предизборна коалиција со партии од албанскиот блок. Ова го истакна претседателот на СДСМ, Зоран Заев, денеска во Виница.

Тој најави дека коалициите ќе бидат задржани и малку проширени, а тоа ќе биде познато до 9 март, кога е закажан конгресот на СДСМ.

– Ги завршивме разговорите со досегашните коалициски партнери, а веќе разговараме и со нови. Ќе продолжиме до крајот на следната недела, кога ќе го објавиме заокружувањето на процесот на коалициското договарање, а имаме околу 27 политички субјекти – рече Заев и изрази задоволство од преговорите.