Заев – Кодели: Се менуваме како држави и имаме што да ѝ дадеме на Европа

131

Премиерот Зоран Заев се сретна со делегација од пратеници од албанскиот Парламент, предводена од претседателката на Комисијата за надворешни работи, Мими Кодели.

Како што информираат од владината прес-служба, на средбата била изразена силна поддршка за политиките на премиерот за развој на државата и градење пријателства со соседите.

-Ние покажавме дека со позитивните промени и лидерства, се менуваме како држави во регионот и низ политиките на изнаоѓање решенија, на пријателства и на соработка, имаме што да ѝ дадеме на Европа и дека сме дел од Европа. Ќе ја продолжиме динамиката на регионалната соработка со насочување на институциите поактивно да соработуваат и низ олеснувањата на процедурите за премин на граничните премини. Да продолжиме со реформите, посебно во правосудството. Парламентите се многу важни во носењето позитивни одлуки за граѓаните – нагласил премиерот на средбата.

На средбата се разговарало за реформите во правосудството и за можноста за размена на искуства со цел ефикасни правосудни системи, а исто така било констатирано дека добрите односи меѓу премиерите на двете држави придонесуваат во унапредувањето на правата на македонското национално малцинство во Албанија.