Заев: Го добивме најпозитивниот извештај откако сме земја-кандидат за членство во ЕУ

598

Денеска го добивме најпозитивниот извештај досега откако сме земја кандидатка за членство во ЕУ. Добивме чиста препорака од Европската комисија за почеток на преговорите, истакна премиерот Зоран Заев, кој присуствуваше на дебата по презентацијата на извештајот за напредокот на земјата на патот кон Европската Унија.

– Заслужуваме да се израдуваме и да честитаме на сите: Владата, Собранието, сите политички партии и групи кои се вградија во уставните измени и реформите, целото општество, граѓаните. Сработивме многу и имаме резултат – рече Заев.

Тој му заблагодари и на Жбогар, како и на целиот тим на делегацијата на ЕУ во нашата земја кои, како што рече, несебично учествувале во поддршката на остварувањето на овие резултати.

Заев нагласи дека со задоволство ги примиле сите позитивни оценки кои доминираат во извештајот, но со внимание ги прифаќаат и конструктивните забелешки.

– Покажавме дека сме подготвени да носиме храбри, историски одлуки, и да покажеме политичка зрелост и европски манири. Нашето време во „чекалната“ го искористивме за да се подготвиме за преговорите за пристап. Денес сме подготвени и политички и институционално. По оваа препорака за скоро време ќе го комплетираме и тимот за преговори, а при крај сме и со техничкиот подготвителен скрининг за сите поглавја. Нашите задачи ги исполнивме од прва до последна, и целосно сме подготвени за почеток на преговорите. Сега, на потег се државите членки и институциите на Европската унија. На потег е Европа да испорача. Силно веруваме дека заслужуваме одлука и доверба, што ЕУ ќе ја донесе врз основа на нашите заслуги – нагласи Заев.

Додаде дека испораката на јасен став за старт на процесот на преговори со отворање на поглавјата е од интерес и на Европската Унија.

– За улогата на ЕУ како глобален играч, за нејзината надворешна политика, за идните перспективи на регионот. Отворањето на преговорите за пристапување во ЕУ е единствената гаранција за одржување на домашната стабилност, и за одржување на реформскиот импулс во Северна Македонија, со позитивни ефекти за целиот регион на Западен Балкан – заклучи Заев.