До Државната изборна комисија се поднесени 13 приговори за постапката за гласање и за постапката за сумирање и утврдување на резултатите.

СДСМ има поднесено четири преговори, ВМРО-ДПМНЕ три приговори, од Алијанса за Албанците и Алтернатива се поднесени шест приговори.

ВМРО-ДПМНЕ има поднесено и два приговори кои се однесуваат на прекршување на изборниот молк.

Државната изборна комисија дополнително ќе закаже седница за разгледување и одлучување по приговорите.