Димитров: Одлуката за протерување руски дипломат е и заштита на сопствените безбедносни интереси

214

Денеска ги известивме руските власти за нашата одлука да протераме еден руски дипломат, во тесна консултација со нашите партнери и сојузници, во целосна солидарност со Велика Британија, како и да ги заштитиме сопствените безбедносни интереси на Македонија.

Ова вечерва на Твитер го напиша шефот на македонската дипломатија Никола Димитров, по одлуката на Министерството за надворешни работи да протера еден дипломат на Руската Федерација.

Претходно, руската амбасада на Твитер се огласи со ставот дека „ц елосна одговорност за последиците од оваа провокација и исклучително непријателски чин без преседан во руско-македонските односи ќе ја носи македонската страна“.