Пендаровски – Пахор

Претседателот Стево Пендаровски денеска во Охрид имаше средба со претседателот на Словенија, Борут Пахор, кој учествува на меѓународната конференција „Преспа форум за дијалог“.

– Двајцата претседатели разменија мислења за актуелните состојби поврзани со аспирациите на земјите од Западен Балкан за членство во Европската Унија. Посакувајќи успех на претстојното шестмесечно словенечко претседателство со унијата, претседателот Пендаровски изрази очекување тоа да донесе придвижување во однос на интегративниот процес за земјите од Западен Балкан – соопштија од Кабинетот на Пендаровски.

Тој истакнал дека Македонија е позитивен пример во изнаоѓањето на решенија за внатрешните предизвици и отворените прашања со соседите и посочи дека деблокадата на нејзиниот интеграциски пат е еден од важните предуслови за просперитет и стабилност на државата, но и на регионот пошироко.