Во дијалогот со Бугарија имаме црвени линии за кои не се преговара

200

Заев пред амбасадорите на земјите членки на ЕУ

Во просториите на Владата вчера се одржа редовниот годишен состанок на шефовите на дипломатските мисии на државите-членки на ЕУ во земјава, на која премиерот Зоран Заев ги информира амбасадорите за актуелните и најважни активности во процесот за интеграција на земјата во ЕУ.

Како што информираат од владината прес-служба, пред амбасадорите, предводени од шефот на делегацијата на ЕУ, Дејвид Гир, Заев детално го образложил континуитетот на реформските процеси, додавајќи дека членството на Македонија во ЕУ нема алтернатива и дека е важно да се продолжи дијалогот со Бугарија, во духот на меѓусебно почитување.

– Истовремено остануваме цврсто определени за одредени прашања, кои се наши црвени линии, како што е македонскиот идентитет и македонскиот јазик, за нив не преговараме – нагласил Заев.

За време на дебатата, премиерот ја поздравил изразената поддршка за проширувањето од страна на амбасадорката на Португалија, Вирџинија Пина, додавајќи дека е многу важен ставот на португалското претседателство дека почетокот на преговорите со Северна Македонија е меѓу приоритетите.

Премиерот воедно изразил благодарност за поддршката на Брисел за вклучување на земјите од Западен Балкан во набавката на вакцини против ковид-19 и изразил очекување дека ќе има забрзување на оваа постапка.