Фото: Емил Јовановиќ

Универзитетската професорка Гордана Силјановска-Давкова е кандидатка од ВМРО-ДПМНЕ за претседател на државата, на претстојните изборите закажани за 21 април.

Силјановска е избрана попладнево на партиската конвенција со вкупно 408 гласови. Со тоа, ја освои номинацијата уште во првиот круг. На конвенцијата присуствуваа 553 делегати, а гласаа 519.

Силјановска беше еден од деветте кандидати на ВМРО-ДПМНЕ за претседател на државата покрај Влатко Ѓорчев, Филип Петровски, Горан Ангелов, Илија Димовски, Сашо Култешовски, Никита Шекутовски, Васко Костов и Ѓорѓи Манасков.

По изборот, им заблагодари на делегатите за довербата. Рече дека многу добила од Макеоднија и дека е време да и врати за тоа.

– Мене ми е јасно дека не може да се оди на избори, а камоли да се победи ако зад вас не застане силна партија, а исто така, некој кој добил доверба од силна партија има обврска постојано да се држи до она што е најважно, односно владеењето на правото не води само во ЕУ – рече Силјановска Давкова во обраќањето по гласањето, негирајќи ги обвинувањата дека е националист.

– Не не сум националист, јас сум за владеење на правото. Законите треба да бидат во рамките на Уставот за да бидат добри. Родена сум во Охрид, во турска куќа, а од 10 години мојот брат има побратим Албанец. Може ли некој кој расте во таква средина да биде националист – рече професорката.

Таа потсети на деветте позитивни извештаи од ЕК.

– Советот велеше дека проблемот е во името, е па сега нека размислат. Тие се на ред да и пружат рака на Република Македонија бидјеќи од секогаш сме биле дел од Европа – посочи Силјановска.

Конвенцијата на ВМРО-ДПМНЕ почна напладне, со обраќање на лидерот Христијан Мицкоски, по што следеа 15-минутини обраќања на претседателските кандидати во кои тие ги образложија и претставија своите визии и програми.