Aко некој на јавна функција носи одлуки без да има правен основ, тоа е кривично дело за злоупотреба на положбата и тоа е кривично дело кое не застарува и нема никакви пречки сега да се побара одговорност од Иванов, порача универзитетката професорка Беса Арифи на трибината „Правда наместо амнестија“, во организација на СДСМ.

Арифи истакна дека предметите отворени од Специјалното јавно обвинителство мора да продолжат и да се забрзаат затоа што тоа е важно за правдата.

– СЈО не е еден човек кој сега можеби е обвинет во кривична постапка и тоа нема да ги избрише или укине делата за кои СЈО покрена обвиненија. Добро е што предметите преминаа во редовните обвинителства и што се работат од обвинители од СЈО. Не треба да се губи ниту ден ниту час за тие процеси да добијат правна разрешница. Бидејќи задоцнета правда е нереализирана правда, гледаме сите дека има случи кои застаруваат, обвинети и осудени кои бегаат од државата – порача Арифи.

Професорката смета дека колку повеќе случаите се одолговлекуваат, толку повеќе ќе се избегнува правдата и затоа, како што кажа, обинителите и судовите треба да сторат се за да има што побрза правна разрешница.