Jанкуловски: На УКИМ платите ќе се зголемат во согласност со законот

155

СО КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ПОСКОРО ЌЕ СЕ РЕАЛИЗИРА ПОКАЧУВАЊЕТО

За да се зголемат платите во високото образование oд буџетски средства, постојат два начина – едниот е со измени на законот, нешто што е процедура и за тоа е потребно време, а вториот начин е со колективен договор потпишан меѓу репрезентативен синдикат и основачот на УКИМ, односно Собранието на РСМ или орган што ќе го овласти Собранието. Ние решивме да формираме синдикат и на тој начин поскоро да го решиме покачувањето, вели за „Нова Македонија“ ректорот на најстариот македонски универзитет, проф. д-р Никола Јанкуловски, откако во јавноста се актуализира прашањето за зголемување на платите и идејата тоа да се случи преку формирање синдикат.

– Решивме да формираме синдикат. Репрезентативноста ја постигнавме за два дена, период во кој веќе имавме околу 1.000 члена. Тоа е единствената форма во овој момент што ќе донесе повисоки плати за 10 отсто. Кога би оделе со законски измени, тоа би одзело премногу време. Ова покачување е веќе планирано, предвидени и издвоени се средства од буџетот – појаснува Јанкуловски.

Тој деновиве дополнително и со демант реагираше откако професорката Маја Стевановиќ од Независниот академски синдикат во јавноста изнела, како што вели ректорот, груби невистини за наводно узурпирање на академската слобода и притисоци врз вработените на универзитетот за членство во синдикатот на УКИМ.
– Мојата обврска како ректор на најголемиот универзитет беше да споделам информација што потекна од Министерството за образование и наука за ветеното зголемување на платите и потребата тоа да се реализира со потпишување колективен договор на ниво на универзитети. Синдикалното здружување е доброволно. Не можам да не ја споделам таквата информација од МОН, бидејќи платите во високото образование се многу ниски. Во ниту еден момент не е направен притисок врз кој било вработен и само за два дена е постигната репрезентативност од над 30 отсто од вработените на УКИМ, од кои повеќе од половината се наставно-научен кадар. Самото тоа е доказ дека ниту се имало намера да се изврши притисок, а ни желба ни време тоа да се направи врз околу 1.000 вработени. За жал, Независниот академски синдикат, чиј член е проф. Стевановиќ, не успеа да постигне репрезентативност за речиси четири години од неговото формирање, што е веројатно и причина за ваквиот однос кон оваа ситуација – нагласува ректорот.

Тој истакна и дека грубо бил обвинет дека го казнил Факултетот за драмски уметности со 20.000 евра, нешто што, како што тврди тој, претставува ноторна лага.
– Невистина, и повторно лажно обвинување е дека не сум ги праќал барањата за нови вработувања во МОН за потребите на Факултетот за драмски уметности. Со ваквите лажни тврдења на проф. Стевановиќ се нарушуваат мојот и угледот на целиот универзитет. Ги известувам јавноста и медиумите дека во секој момент можат да ги проверат овие лажни обвинувања – завршува проф. Јанкуловски.

Во меѓувреме не е исклучена можноста Независниот академски синдикат да протестира ако ректорите потпишат колективен договор за покачување на платите. Според нив, Министерството не може да потпише колективен договор со синдикатот формиран од УКИМ, а тврдат дека тоа може да го направи само работодавецот, а во случајот тоа е ректорот, со овластување од Собранието. За Независниот синдикат, како и за Синдикатот за образование, наука и култура, недозволиво е формирањето нов синдикат како услов за повисоки плати за 10 отсто без наведување на причините зошто.