Јанакиески ќе бара да биде додаден во листата на оштетени во предметот „Таргет-Тврдина“

122

Миле Јанакиески ќе достави барање до Кривичен суд за да биде додаден во листата на оштетени во предметот „Таргет-Тврдина“ за нелегалното прислушкување во периодот меѓу 2008 и 2015 година, каде обвинети се поранешниот директор на УБК, Сашо Мијалков, поранешната министерка за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска како и лица вработени во УБК. На овој начин, Јанакиески се приклучува кон прогонот на обвинетите во случајот. За него, во СЈО има над 80.000 снимки во кои се слуша како разговара со различни луѓе, а дел се и јавно објавени на прес-конференциите кои ги одржуваше СДСМ.

– Многу логично е тој да биде еден од првите кој е во тој предмет оштетен, бидејќи Миле Јанакиески е во 90 отсто од материјалите кои се предадени во СЈО – вели адвокатот Еленко Миланов.

Освен Јанакиески, барање до судот за да биде оштетена во процесот поднела и Гордана Јанкулоска преку нејзините бранители.

– Се додека е доказна постапка, може да се поднесе барање за оштетени во постапката. Обвинета сум во предметот „Тврдина“, а барањето е за предметот „Таргет“ – вели Јанкулоска.

Судскиот процес го води судијата Џенета Бегтовиќ, додека обвинението е застапено од обвинителската тројка Трајче Пеливанов, Ленче Ристовска и Артан Ајро.
Судењето по предметот „Таргет-Тврдина“ е започнато на 22 декември 2017 година и се наоѓа во фаза на доказна постапка.

Според обвинителниот акт, преку три системи за следење на комуникациите во УБК, во периодот од 2008 до 2015 година незаконски биле следени 4.286 телефонски броеви за кои воопшто не биле издадени судски наредби.