Фетаи: Целта на петкратното убиство била дестабилизација на Македонија

318

Обвинетите Алил Демири, Африм Исмаиловиќ, Агим Исмаиловиќ да бидат осудени на доживатна казна затвор, на Фејзи Азири да му биде изречена 15 години затворска казна, а на Хаки Азири од девет до десет години затвор, бара обвинителката Фатиме Фетаи.

– Со друга санкција нема да се постигне санкцијата – рече Фетаи на судењето.

Таа објасни дека според Обвинителството, целта на петкратното убиство била дестабилизација на Македонија, а важно било жртвите да се Македонци.

– Иако е јасно за јавноста и за семејствата на жртвите е важно зошто е направен овој чин, во случајот, од доказите проилегува дека изборот на жртвите е да се Македонци. Конкретни докази за мотивот за кривичното дело тероризам, вообичаено нема – рече Фетаи.

Според неа, обвинетите успеале во мотивот за дестабилизација, со оглед на протестите кои се одржуваа во тој период.

– Се задоволиле со непоткрепени тези за „крвав Велигден“, но не дава одговор на тоа зошто. Дејствијата на убивањето на петте лица е терористички акт и извршителите тоа го знаеле. Можноста за дестабилизација на Македонија е мотив за овој чин, а делумно има успех, што се покажа на револтот изразен на протестите. Се обратив до Агенцијата за разознавање, но не дадоа податоци од помош. Мотивацијата да не се екстрадираат Алил и Агим од Косово е можеби подлабока и тие ќе треба да ги дадат одговорите за мотивите – рече Фатиме, надевајќи се дека ќе бидат екстрадирани.