Брентон Тарант, кој  го изврши нападот во двете џамии во Крајстчрч на Нов Зеланд, ја призна вината по 51 обвинение за убиство, 40 обиди за убиство и едно обвинение за тероризам.

Сослушувањето во Врховниот суд се одвиваше по пат на видеоврска.

Тарант е во притвор од 15 март 2019 година, кога беше уапсен и обвинет за пукање од полуавтоматско оружје, а злосторството го пренесуваше во живо преку „Фејсбук“.

Судот не соопшти кога ќе биде донесена пресудата.