Специјалната јавна обвинителка Елизабета Јосифовска потврди дека таа потпишала да му се одобри временска патна исправа на Орце Камчев, осомничен во случајот „Империја“. Додека Катица Јанева била на одмор, Јосифовска ја заменувала и ги потпишувала сите документи. Како заменичка на Јанева, вели Јосифовска, таа била должна да ја потпише нејзината одлука, пренесуваат повеќе македонски медиуми. 

Одлуката, изготвена по налог на Јанева, а помошниците на специјалниот јавен обвинител не можат да ја менуваат таквата одлука, вели Јосифовска.

На прашањето зошто требало таа да ја потпише одлуката, а не да се почека Јанева да се врати, Јосифовска вели дека и било речено дека се работи за итно постапување и не можело да се чека нејзиното постапување. 

Одлуката за враќање на пасошот на Камчев била донесена додека обвинителката во случајот „Империја“, Лиле Стефанова, не била известена додека била на одмор, а дознала за одлуката од Јосифовска.

Јосифовска нагласи дека немала никакви сознанија за моќни криминални дејствија околу враќањето на пасошиот на Камчев. Ништо не било сомнително и укажувало на предупредување во врска со случајот, кој сега се истражува во „Рекет“.