Поштар им ги зел пензиите на тројца гостиварци

78

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Гостивар поднесе кривична пријава против Н. И. (59) од с. Лакавица, вработен како поштар во Гостивар, поради три кривични дела злоупотреба на службената положба и овластувањето, фалсификување исправа и проневера во службата.

Во декември 2019 поштарот сам потпишал налози за исплата на пензии за декември 2019 година, со што извршил фалсификување потпис на платните инструменти – налог за исплата на готовина ПП40 на три лица и притоа постапил спротивно на точка 66 од упатството за вршење платен промет во земјата. Со ваквото дејство пријавениот присвоил пари, кои му биле доверени во службата, и стекнал противправна имотна корист во износ од 31.841 денар на штета на С. С., Ф. Ќ., двајцата од с. Беловиште, Гостиварско, и на И. Р. од с. Лакавица, Гостиварско.