ОЈО ги расветлува причините за смртта на девојчето во Илинден

112

Основното јавно обвинителство Скопје ги расветлува причините за трагичниот настан во општина Илинден, во кој вчера животот го загуби 13-годишно девојче, и утврдува постоење на евентуална кривична одговорност.

– Надлежен јавен обвинител издаде наредба за обдукција на починатото лице, како и насоки за прибирање дополнителни податоци. Побарани се информации за фирмата која ги изведувала градежните работи и за текот на градбата. Во исто време, се прибираат податоци од инспекциските служби и од други надлежни органи за да се утврди евентуална кривична одговорност – соопшти Јавното обвинителство. 

Девојчето вчера се удавило во општина Илинден, во ископ исполнет со вода каде што се градел објект. Трагедијата се случила на улица бр. 2 во месноста Бигла.

Според изјави од жители на Илинден, 13-годишното девојче влегло во ископот со вода за да го извлече нејзиното братче и друго дете кои паднале во дупката.