Прилепската полиција поднесе кривична пријава против К.Б.(69) од Прилеп, поранешен раководител – директор во ЈП Национални шуми, ПШС „Црн бор“ Прилеп, Р.Л.(60) од Прилеп, самостоен референт во ПШС „Црн бор“ Прилеп и К.М.(55) од Прилеп – референт по превоз во ПШС „Црн бор“ Прилеп, поради постоење основи на сомнение за сторени кривични дела „злоупотреба на службената положба и овластување“ и „несовесно работење во службата“.
Како што информираат од СВР Битола, осомничените во периодот од 29.09.2018 до 25.10.2018, со пречекорување на службените овластувања и со неизвршување на својата службена должност, со несовесно постапување во вршењето на своите овластувања и должности и со пропуштање на должен надзор, овозможиле извоз на 157 метри кубни огревни дрва.
– Спротивно на одредбите од Законот за шумите и спротивно на Правилникот за видот и начинот на жигосување, начинот на издавање на испратница, пуштање во промет на исечено дрво, формата и содржината на регистарот на издадени и заверени испратници, формата и содржината на испратниците, формата и содржината на барањето за издавање на испратница и висината на надоместокот за издадени испратници, го овозможиле извозот на огревните дрва – велат од СВР Битола.

К.М.