Обвинителството отвори предмет за паднатата фасада на зградата на МЕПСО

367

Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал следејќи ги написите во медиумите за падната фасада на зградата на АД МЕПСО, денеска отвори предмет.

Како што информираат од Обвинителството, предметот е распределен кај надлежен јавен обвинител кој издал наредба до МВР за обезбедување и вештачење на севкупната документација за проектот насловен „Реконструкција и адаптација на зградата“.

Обвинителството ќе испитува дали квалитетот на градбата соодветствува со барањата содржани во јавната набавка, како и за текот на надзорот при спроведување на изведбата.

По добивањето и анализата на вештачењето, ќе биде донесена одлука за понатамошниот тек на постапката.

Со цел подобрување на енергетската ефикасност, на овој проект се потрошени околу 11 милиони евра буџетски средства, додаваат од Обвинителството.