Ново судење за „Таргет-Тврдина“, Јанкулоска и Мијалков се појавија во судот

163

Во Кривичниот суд продолжува судењето за незаконското прислушување „Таргет-Тврдина“ на СЈО. Во судницата се појавија обвинетите ексминистерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска и поранешниот директор на УБК Сашо Мијалков.

Судењето треба да продолжи со вкрстено испрашување на сведокот Звонко Костовски од страна на Мијалков и со сослушување на сведокот Сашо Трајковски. Вкрстеното испрашување на Костовски почна на претходното рочиште. Случајот се наоѓа во доказна постапка.

Во предметот „Таргет-Тврдина“ на СЈО се обвинети поранешниот началник на Петтата управа во МВР Горан Грујевски, Никола Бошкоски, поранешната министерка за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, поранешниот директорот на УБК Сашо Мијалков, Тони Јакимовски, Владимир Варелов од УБК и уште пет други лица од Управата.

Според обвинителниот акт, преку три системи за следење на комуникациите во УБК, во периодот од 2008 до 2015 година незаконски биле следени 4.286 телефонски броеви за кои воопшто не биле издадени судски наредби. Комуникацијата била следена пред да бидат издадени и по завршување на траењето на важноста на судските наредби на 1.541 број или вкупно 5.827 телефонски броеви. Прислушувани биле над 20 илјади граѓани.

Во Кривичниот суд, ексдиректорот на УБК, Сашо Мијалков, продолжи да го испрашува сведокот Звонко Костовски во предметот за масовното прислушување „Таргет Тврдина“.

На почетокот, Мијалков повторно побара Костовски да прикаже доказ за неговите тврдења во сведочењето. Костовски рече дека такви докази нема, а Мијалков иронично искоментира дека треба да му се верува само на зборот.

Мијалков го праша Костовски за настан кога Израелците ја презентирале на три лаптопи опремата за прислушуваее, и во живо следеле 30 разговори, случајно уловени од клонираната базна станица. Праша како може Костовски да гарантира дека на ваков начин не снимал некој друг.

Костовски рече дека тоа е можно, но во тој случај, како што рече, станува збор за пасивно снимање во кое вториот соговорник или ќе се слуша добро, или лошо, или воопшто нема да се слуша, а со снимките од УБК, квалитетот на тонот и кај двата соговорници е одличен.

– Сигналот од базната станица до уредот е одличен, но телефонот до базната станица е многу послаб – рече Костовски. На тоа Мијалков рече дека не се сложува и оти снимките кои ги слушале со Израелците на презентацијата на опремата биле одлични.

Во предметот „Таргет – Тврдина“, покрај, ексшефот на тајната полиција, Сашо Мијалков, обвинети се избеганиот поранешен началник на Петтата управа во МВР, Горан Грујевски и вработениот во УБК Никола Бошкоски, ексминистерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска и поранешниот шеф на кабинетот на Мијалков, Тони Јакимовски.

Првото рочиште беше одржано на 17 јануари 2018 година, а постапката е закочена неколку месеци на сослушување на вториот сведок на СЈО.

Обвинението е подигнато на 30 јуни 2017 година. Според обвинителниот акт, преку три системи за следење на комуникациите во УБК, во периодот од 2008 до 2015 година незаконски биле следени 4.286 телефонски броеви за кои воопшто не биле издадени судски наредби.

Комуникацијата била следена пред да бидат издадени и по завршување на траењето на важноста на судските наредби на 1.541 број или вкупно 5.827 телефонски броеви. Прислушувани биле над 20 илјади граѓани.