Полицијата поднесе кривична пријава против поранешен в.д директор, против раководител-директор за економско финансиско работење и против главна медицинска сестра во болницата во Битола за злоупотреба на службената положба и овластување,.

Според информациите на МВР, поднесени се кривични пријави против З.Л. (67) од Битола, поранешен в.д. медицински директор на ЈЗУ Клиничка болница Битола за злоупотреба на службената положба и овластување и против лицето Ј.Ј. (63) од Битола, управител на правно лице од Битола и против правно лице од Битола поради постоење на основи на сомнение за фалсификување исправа.

Првопријавениот во својство на службено лице на 15.8.2018 година, потпишал спогодба за деловна техничка соработка со ФК „Пелистер“ АД Битола за давање повратни парични средства, без претходна одлука на Управен орган, по што на сметката на ФК Пелистер биле префрлени средства во износ од 600.000 денари, оштетувајќи ја Клиничка болница Битола за наведениот износ.

Првопријавениот, исто така на 7.4.2020 година одобрил исплата на парични средства кон правно лице спротивно на договорите за јавни набавки во вкупен износ од 292.816 денари, со што ја надминал вкупната вредност на набавката спротивно на договорот.

Второпријавениот како одговорно лице во правно лице изготвил лажни фактури, со цел лажно прикажување на состојба дека извршил угостителски услуги, ставил свој потпис и печат од правното лице чиј управител е и покрај фактот што знаел дека угостителските услуги се извршени од неколку други субјекти во Битола.

Полицијата поднесе и две кривични пријави, една против Н.И. (50) од Битола, раководител-директор за економско финансиско работење во ЈЗУ Клиничка болница Битола, поради основано сомнение за злоупотреба на службената положба и овластување. Според информациите на МВР, пријавената во својство на службено лице по барање на тогашниот директор на Клиничка болница Битола, З.Л. (67) на 22.1.2020 година изготвила налог и извршила исплата на надомест за неискористен одмор во висина од 162.762 денари, без содветна одлука на Управен одбор.

Исто така, поднесена е кривична пријава против Р.Б. (52) од Битола, вработена како главна медицинска сестра во ЈЗУ Клиничка болница Битола и уште една пријава против Н.И.(50) од Битола, раководител – директор за економско финансиско работење во ЈЗУ Клиничка болница Битола, поради постоење основано сомнение за сторено кривично дело злоупотреба на службената положба и овластување.

Пријавените, во периодот од 2018 до 2020 година, без одлуки на Управен одбор, реализирале повеќе службени патувања во странство, за што од сметката на ЈЗУ Клиничка болница Битола за сместување, превоз и дневници биле исплатени 654.388 денари.