Грујевски осуден на 1,5 година затвор

526

Судијката Елена Илиевска-Јосифовиќ го осуди на казна затвор во траење од една и пол година ексначалникот на петтата управа, Горан Грујевски, кој избега во Грција во предметот на СЈО, „Тврдина 2“, за уништување на списите од прислушувањето.

Судот при донесувањето на пресудата постапил по напаствијата на Апелација која само за Грујевски ја укина пресудата, а ја потврди за шесте службенички во УБК, кои добија условни казни затвор.

Ова е првото обвинение кое го поднесе СЈО до кривичниот суд.

Првата пресуда за Грујевски ја донесе судијката Лидија Петровска. И тогаш Грујевски беше осуден на истата казна затвор.