Гастро демантира: На Јовановски му беше закажан преглед, но тој не беше донесен

459

ЈЗУ Универзитетска клиника за гастроенетрохепатологија ги демантира тврдењата на адвокатот на Бојан Јовановски изнесени во некои медиуми дека не сакале да извршат преглед врз Јовановски и дека некои од колегите се шегувале со неговата здравствена состојба.

– Адвокатот го има наодот од прегледот, проценка е дека е потребно да се направи колоноскопија, што кај најголем број пациенти се прави во амбулантски услови. Со образложение дека во притвор нема услови за прочистување, адвокатот на Б.Ј. бара тоа да биде направено во хоспитални услови, за што одлучува Судот – велат од Универзитетската клиника за гастроенетрохепатологија.

Оттука нагласуваат дека на Јовановски му бил закажан преглед во понеделникот (18.11.), со план да се направи негова подготовка во болница, но тој не бил донесен на Клиника.

– Истакнуваме дека внимателно ќе бидат разгледани новите медицински информации на пациентот, што за стручниот колегиум на клиниката, сепак, е најбитно и дека ќе биде постапено согласно неговата здравствена сосотојба, како што налага медицината базирана на докази – се додава во соопштението на Универзитетската клиника.