Фото: Игор Бансколиев

Одделот за сузбивање организиран и сериозен криминал при МВР по наредба на јавен обвинител од Јавното обвинителство за гонење организиран криминал и корупција во координација со италијанското обвинителство од Милано, а со поддршка на „Европравда“, спроведе координирана полициска операција за обезбедување докази за примање поткуп од двајца државни службеници при избор на правно лице за спроведување на проект финансиран од страна на ИПА-фондовите, информира обвинителството за уапсениот Јахи Јахија од Куманово.

Спроведени биле симултани претреси во Македонија и во Италија, и тоа пет претреси во Скопје и Куманово од кои во две правни лица и едно министерство, како и во осум правни лица во Италија. Притоа, Министерството за внатрешни работи привремено одзеде повеќе од десет компјутери (десктоп и лап-топ компјутери), уесбе и микро СД-мемориски картички, мобилни телефони, таблети, два пиштола, парични средства и обемна службена документација, а еден осомничен е уапсен.

 

За осомничените, македонски државјани, постои основано сомнение дека во повеќе наврати сториле кривично дело примање поткуп.

Криминалистичката истрага активно се спроведувала во изминатите два месеци во соработка на Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција и Министерството за внатрешни работи со меѓународните организации ОЛАФ и „Европравда“, како и повеќе различни држави Италија, Холандија, Романија и други европски земји.

Извршени биле проверки и потврдување на сомненијата за корупција при доделување на ИПА-фондови во износ од 1.2 милиони евра, во период 2014-2016 година, каде инволвирани биле двајца македонски државјани, а дејствијата биле извршени во Италија, Холандија, Обединето Кралство, Романија и во други европски земји. Во истрагата во „Европравда“ во Хаг бил одржан и координативен работен состанок заради размена на првични информации и донесување заклучоци за спроведување заеднички координирани активности за обезбедување докази во Италија и Македонија.

Осомничените како службени лица, во периодот од јуни 2014 година до август 2015 година, од италијанско правно лице преку посредници – италијански државјанин советник во правното лице и англиски државјанин – деловен партнер на англиско правно лице со подружница во Скопје, примилe подарок – патување во странство во три наврати, со вкупна вредност од 7.000 евра за да извршат службено дејствие што не смееле да го извршат.

Тие како службени лица, пред официјалното објавување на условите за работење на правното лице – апликант на тендерот, му овозможиле детален пристап до доверливи тендерски информации. Со ваквата постапка осомничените иако знаеле дека споделувањето информации со апликанти или потенцијални апликанти во тендерски постапки е противзаконито, го прекршиле законот и принципите за доверливост и еднаков третман и на правното лице му овозможиле повластена положба и предност во однос на другите апликанти. Како резултат на тоа, правното лице било избрано да го спроведува ИПА-проектот и бил склучен договор во вредност од 1.096.900 евра.

Во текот на 2016 година, во периодот кога во Министерството за информатичко општество и администрација веќе отпочнало спроведувањето на ИПА-проектот, како награда за своето противзаконито службено дејствие првоосомниченото лице, преку италијанскиот посредник од правното лице, во два наврати примило во готовина парични средства во вкупен износ од 37.930 евра, односно 2.332.695 денари, со што се стекнало со значителна противправна имотна корист. Второосомниченото лице примило подарок во вкупен износ износ од 2.500 евра, односно 153.750 денари и се стекнало со поголема противправна имотна корист.

Ценејќи дека се исполнети условите, надлежен јавен обвинител до судија на претходна постапка при Кривичниот суд – Скопје достави предлог за определување мерка притвор против првоосомничениот кој во 2005 година бил гонет за кривично дело злоупотреба на избирачкото право по член 161 и во истиот предмет осуден со парична казна за повреда на избирачкото право од член 159 од Кривичниот законик. Второосомниченото лице во моментот не се наоѓа на територијата на државата.